PROTEÍNY - bielkoviny

 

- hlavná stavebná zložka tkanív a orgánov. Proteíny potrebujeme k rastu a obnove buniek. Každý proteín obsahuje stovky niekedy aj tisíce jednotiek, nazývaných aminokyseliny, v špecifických kombináciách. Strávené proteíny sú na tieto aminokyseliny rozkladané v tráviacom systéme. Aminokyseliny sú potom absorbované a využité k syntéze nových telesných bielkovín. Bielkoviny sú tiež jedinou významnou zložkou výživy s obsahom dôležitého dusíku. V tkanivách je 20 aminokyselín (12 si ich vyrába organizmus sám, ostatných osem získava z vyváženej stravy). Vegetariánska strava obsahuje vajcia, mlieko a syry a  poskytuje dostatočné množstvo všetkých základných aminokyselín. Strava vegánov, v ktorej nie sú zastúpené ani mliečne výrobky, vyžaduje starostlivé plánovanie, aby sa zabránilo nedostatku proteínov.

 

Zdroj proteínov v potrave
Kvasnicový výťažok

40 g / 100 g

Hovädzie pečené mäso 31 g / 100 g
Tuniak v konzerve 28 g / 100 g
Pšeničné klíčky 27 g / 100 g
Syr 26 g / 100 g
Kura pečené 26 g / 100 g
Burské oriešky, nelúpané, paražené 24 g / 100 g
Treska pečená 17 g / 100 g
Domáci syr, s nízkym obsahom tuku 13 g / 100 g
Para orechy nelúpané 12 g / 100 g
Varené vajcia 12 g / 100 g
 

 

späť