TUKY

 

- tuky (lipidy) poskytujú energiu pre metabolizmus a predstavujú stavebný komponent buniek. Väčšina obyvateľov vyspelých zemí konzumuje príliš veľa tukov (nemali by predstavovať viac ako 30 percent celkového príjmu kalórií). Existujú tri druhy tukov v potrave: saturované tuky (nasýtené - obsiahnuté hlavne v mäse a mliečnych výrobkoch), monosaturované tuky (viazané v olivovom oleji a v avokáde), a polynenasýtené tuky (v rybom a rastlinnom oleji). Saturované (nasýtené) tuky majú tendenciu zvyšovať množstvo nežiaducich typov cholesterolu v krvi, zatiaľ čo účinok polynenasýtených a monosaturovaných tukov je práve opačný. Výskum ukázal, že vysoké hladiny cholesterolu viazaného v lipoproteínoch o nízkej hustote v krvi súvisia s ochorením vénnych tepien. Náš organizmus produkuje dostatočné množstvo cholesterolu pre uspokojenie našich potrieb. Akékoľvek zvýšenie hladiny je prevažne výsledkom prílišnej konzumácie saturovaných tukov. Živočíšne tuky prispievajú k vzniku a rozvoju aterosklerózy a ischemickej choroby srdcovej.

1 gram tuku = 9 kcal (37,8 kJ)

 

Zdroj tukov v potrave
Oleje na varenie a na šaláty

100 g / 100 g

Maslo a margarín 81 g / 100 g
Para orechy nelúpané 67 g / 100 g
Burské oriešky, nelúpané, pražené 49 g / 100 g
Párky bravčové, varené 42 g / 100 g
Hovädzie mäso, pečené 40 g / 100 g
Pomazánka s nízkym obsahom tuku 39 g / 100 g
Šľahačka 38 g / 100 g
Syr (čedar) 32 g / 100 g
Čokoláda mliečna 30 g / 100 g
Vaječný žĺtok 30 g / 100 g
 

späť