Tráviaci systém

 

Z čoho sa skladá tráviaci systém?

Sústava orgánov slúžiacich k rozkladu príjmanej potravy na jednoduché chemické zlúčeniny, ktoré je telo schopné absorbovať a ich energiu môže využívať pre výstavbu a obnovu telesných buniek a tkanív. Tráviace ústrojenstvo sa skladá zo zažívacieho (alimentárneho) traktu a niekoľkých s ním súvisiacich orgánov. Zažívací trakt je v podstate trubica, ktorou prechádzka konzumovaná potrava. Tvoria ju ústa, hltan, pažerák, žalúdok a črevá. Tenké črevo sa skladá z dvanástniku, lačníku a ilea, hrubé črevo je tvorené slepým črevom, tračníkom a konečníkom. Súvisiace orgány, ako sú slinné žľazy, pečeň, žlčník a pankreas (umiestnený v podžalúdkovej žľaze – tzv. slinivka), vylučujú tráviace šťavy a enzýmy, ktoré napomáhajú rozkladu jednotlivých zložiek potravy.

 

Z čoho sa skladá ľudská výživa?

Ľudská výživa sa skladá z živín a  energetických zdrojov, konkrétne z vitamínov, minerálov, sacharidov, proteínov (bielkovín) a tukov, z niektorých zbytkových látok  (vlákniny) a tiež z vody. Väčšina vitamínov a minerálov je absorbovaná do krvného obehu bez zmeny. Ostatné súčasti potravy však musia byť najskôr rozložené tráviacimi enzýmami na jednoduchšie zlúčeniny s menšími vstrebateľnými molekulami.

 

Ako prebieha trávenie potravy?

K čiastočnému rozomletiu potravy dochádza už v ústnej dutine vďaka kúsaniu a žuvaniu, a potom v žalúdku vďaka pohybom jeho stien. Zbytok procesu má chemickú povahu a podieľajú sa na ňom najrôznejšie enzýmy, kyseliny a soli. Nestrávené zbytky sa nakoniec dostávajú do hrubého čreva, v ňom sa z nich absorbuje väčšina vody. Vzniknutá stolica je vypudzovaná z tela prostredníctvom rekta.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

späť