|
Tráviaci
systém Z čoho
sa skladá tráviaci systém? Sústava
orgánov slúžiacich k rozkladu príjmanej potravy na jednoduché chemické
zlúčeniny, ktoré je telo schopné absorbovať a ich energiu môže využívať
pre výstavbu a obnovu telesných buniek a tkanív. Tráviace ústrojenstvo
sa skladá zo zažívacieho (alimentárneho) traktu a niekoľkých s ním
súvisiacich orgánov. Zažívací trakt je v podstate trubica, ktorou
prechádzka konzumovaná potrava. Tvoria ju ústa, hltan, pažerák, žalúdok a črevá.
Tenké črevo sa skladá z dvanástniku, lačníku a ilea, hrubé črevo
je tvorené slepým črevom, tračníkom a konečníkom. Súvisiace orgány,
ako sú slinné žľazy, pečeň, žlčník a pankreas (umiestnený v podžalúdkovej
žľaze – tzv. slinivka), vylučujú tráviace šťavy a enzýmy, ktoré
napomáhajú rozkladu jednotlivých zložiek potravy. Z čoho
sa skladá ľudská výživa? Ľudská
výživa sa skladá z živín a energetických zdrojov, konkrétne z vitamínov,
minerálov, sacharidov, proteínov (bielkovín) a tukov, z niektorých
zbytkových látok (vlákniny) a tiež
z vody. Väčšina vitamínov a minerálov je absorbovaná do krvného
obehu bez zmeny. Ostatné súčasti potravy však musia byť najskôr rozložené
tráviacimi enzýmami na jednoduchšie zlúčeniny s menšími vstrebateľnými
molekulami. Ako prebieha trávenie potravy? K čiastočnému rozomletiu potravy dochádza už v ústnej dutine vďaka kúsaniu a žuvaniu, a potom v žalúdku vďaka pohybom jeho stien. Zbytok procesu má chemickú povahu a podieľajú sa na ňom najrôznejšie enzýmy, kyseliny a soli. Nestrávené zbytky sa nakoniec dostávajú do hrubého čreva, v ňom sa z nich absorbuje väčšina vody. Vzniknutá stolica je vypudzovaná z tela prostredníctvom rekta.
|