SACHARIDY

- nesprávne nazývané aj uhlovodany, uhľohydráty, či karbohydráty. Sú to vlastne zložité cukry, zlúčeniny tvorené uhlíkovými, vodíkovými a kyslíkovými atómmi, ktoré tvoria v živom organizme hlavný zdroj energie. Dve potravinové skupiny, obsahujúce cukry a škroby, predstavujú hlavný zdroj energie potrebnej pre metabolizmus (chemické deje prebiehajúce v organizme) a polovicu kalorického príjmu. Nerafinované (nespracované) sacharidy, ktoré sa vyskytujú v obilninách a v ovocí, sú obvykle bohatšie na vlákninu než rafinované sacharidy, ako sú cukor a biela múka. Delia sa do 3 základných skupín:

Disacharidy sacharóza laktóza - mliečny cukor maltóza
Polysachridy škrob celulóza  
Monosacharidy glukóza - hroznový cukor galaktóza - mliečny cukor fruktóza - ovocný cukor
 

 

späť