VITAMÍNY

zloženie, denné doporučené dávky ...

 

- zložité organické zlúčeniny účinné už v nepatrnej koncentrácii, ktorá je nezbytná pre normálnu funkciu organizmu. Organizmus si vie vytvoriť len vitamín D a niacín, ostatné je nutné dodávať v strave. Vitamíny regulujú metabolizmus. Zaisťujú zdravé fungovanie mozgu, nervov, svalstva, kože a kostí. Aj keď nedodávajú energiu, niektoré umožňujú uvoľňovanie energie z potravy. Zdravá vyvážená strava obsahuje dostatok vitamínov k uspokojeniu potrieb väčšiny ľudí a obvykle nie je potreba podávať jej viac. Niektoré vitamíny (obzvlášť A, D, E a K) môžu byť priamo nebezpečné, pokiaľ by sa konzumovali vo veľkom množstve. Organizmus je schopný uložiť iba pomerne malé množstvo vo vode rozpustných vitamínov (B a C), avšak aj pri veľmi chudej strave sa nedostatok vitamínov nezačne prejavovať skôr ako za niekoľko mesiacov.

 

KYSELINA LISTOVÁ

DDD - 400 mikrogramov 

Základné   informácie     Zdroj v      potravinách   Známky    nedostatku Známky predávkovania
Je to prirodzene sa vyskytujúca látka, ktorá je dôležitá pre tvorbu DNA a syntézu RNA. DNA a RNA sú tzv. nukleové kyseliny, ktoré sú dôležité pre rast a delenie všetkých buniek v organizme. Je dôležitá pre metabolizmus aminokyselín. Doporučuje sa užívať aj v tehotenstve a pri kojení. Kyselina listová by sa nemala užívať na liečbu anémie. S niektorými liekmi sa môže ovplyvňovať účinkami.

Sušené fazule, šošovica, hrach, bôby, brokolica, pečeň, celozrné produkty, ružičkový kel, špenát, repa, pomaranče

Nedostatok môže viesť k vzniku ochorení tráviaceho traktu a k  anémii. Bolesti hlavy, závrate, žalúdočné problémy, zvýšená teplota, mravčenie po celom tele, svrbenie alebo vyrážky, pocit opuchu celého tela, znížená citlivosť kože.

 

BETA KAROTÉN - VITAMÍN A

DDD - ženy 800 a muži 1000 mikrogramov

Základné   informácie     Zdroj v      potravinách   Známky    nedostatku Známky predávkovania
V tukoch rozpustný vitamín. Je dôležitý pre rast a obnovu telesných tkanív, pomáha udržovať hladkú a zdravú pokožku. Pomáha pri ochrane slizníc úst, nosa, krku a pľúc, čím zvyšuje odolnosť proti infekciám a zápalom. Pôsobí proti nyktalopii (nočná slepota), zhoršeniu videnia. Celkovo podporuje tvorbu kostí a zubov.  Derivát vitamínu A sa ukázal ako účinný v liečbe ťažkých foriem akné. Neužívať doplnky s obsahom vitamínu A bez predchádzajúceho pohovoru s lekárom ak je žena tehotná.

Tmavá listová zelenina, oranžová zelenina, ovocie, mrkva, špenát, sladké zemiaky, syry, mlieko a mliečne výrobky, pečeň.

Nedostatok môže vyvolať nočnú slepotu, zníženie odolnosti voči infekciám, suchú, drsnú a šupinatú pokožku, častú únavu, nedostatočnú tvorbu sĺz, vypadávanie zubov, spomalenie rastu ďasien. Bolesť hlavy, zvracanie, únava, pocit nepohody, žalúdočné problémy, ľahostajnosť, podráždenosť, suchosť a praskanie kože, sťažené dýchanie, spomalenie rastu (vývoju), vypadávanie vlasov, nechutenstvo, bolesti kĺbov.

 

TIAMÍN - VITAMÍN B

DDD - ženy 1 miligram a muži 1,4 miligramu

Základné   informácie     Zdroj v      potravinách   Známky    nedostatku Známky predávkovania
Je dôležitý pre štiepenie (trávenie) sacharidov v potravinách, ktoré konzumujeme, na látky potrebné pre organizmus. Štúdia zverejnená v roku 2002 naznačila, že by tiamín mohol zohrať významnú úlohu pri liečení Alzheimerovej choroby.

Bravčové mäso, ovocie, zelenina, orechy, arašidy, celozrné výrobky, sušené bôby, fazuľa a hrášok.

Nedostatok môže zapríčiniť nechutenstvo, slabosť a pocit únavy, zvýšenú nervovú podráždenosť, obrnu, chudnutie, depresívnu náladu, zápchu, nespavosť, neurčité bolesti, srdcové a zažívacie problémy. Slabosť, potenie, nepokoj, pocit na zvracanie, dychové problémy, modrasté sfarbenie pokožky, pocit zvierania v hrdle, opuchnuté pery, jazyk, tvár, úmrtie.

 

RIBOFLAVÍN - VITAMÍN B2

DDD - ženy 1,2 miligramu a muži 1,6 miligramu

Základné   informácie     Zdroj v      potravinách   Známky    nedostatku Známky predávkovania
Je to prirodzene sa vyskytujúca látka, ktorá je dôležitá pre zaistenie priebehu mnohých procesov v tele. Riboflavín je dôležitý pre udržanie správnej činnosti mnohých tkanív, (napr.: tkanivá tvoriace protilátky a červené krvinky), udržuje tiež bunkové dýchanie (využitie kyslíka bunkami). Je potrebný aj pre metabolizmus sacharidov, tukov a proteínov, zachovanie dobrého zraku, kože, nechtov a vlasov, zmierňuje únavu pri namáhaní očí, priaznivo ovplyvňuje celkový zdravotný stav. Pred užívaním vitamínových doplnkov s obsahom riboflavínu v tehotenstve sa doporučuje konzultácia s lekárom.

Mliečne výrobky, celozrné výrobky, tmavozelená listová zelenina.

Nedostatok môže vyvolať svrbenie a pálenie, zapálené ústne kútiky a afty v ústach, začervenanie očného beľma, fialové sfarbenie jazyka, triašku, dermatitídu (kožný zápal), spomalenie rastu, zažívacie poruchy, spomalené pohyby, zvýšenú tvorbu kožného mazu. Bolesti hlavy, hnačka, žalúdočné problémy, necitlivosť pokožky, závrate, opuch celého tela, svrbenie, či vyrážka.

 

PYRIDOXÍN - VITAMÍN B6

DDD - ženy 2 miligramy a muži 2,2 miligramu

Základné   informácie     Zdroj v      potravinách   Známky    nedostatku Známky predávkovania
Pyridoxín je dôležitý pre štiepenie a trávenie bielkovín, tukov, sacharidov (cukrov) v príjmanej potrave. Je možné ho užívať aj v tehotenstve. Jeho potreba sa totiž zvyšuje, ale najskôr sa treba poradiť s lekárom.

Zelená listová zelenina, hydina, ryby, strukoviny, celozrné produkty, jedlá z obilnín.

Môže vyvolať nervozitu, nespavosť, kožné vyrážky, anémiu, dermatitídu, kŕče nôh a rúk, zapálené ústne kútiky, poruchu regulácie svalovej činnosti, choroby dutiny ústnej, svalovú slabosť, vypadávanie vlasov, poruchy učenia a zadržiavanie vody v tele. Porucha súhry pohybov, necitlivosť kože, znížené vnímanie dotykov, únava (až 6 mesiacov), bolesti hlavy, hnačka, žalúdočné problémy, zvýšená teplota, závrate, svrbenie alebo vyrážka, pocit opuchu celého tela.

  

KOBALANÍN - KYANO - VITAMÍN B12

DDD - 3 mikrogramy

Základné   informácie     Zdroj v      potravinách   Známky    nedostatku Známky predávkovania
Je to syntetická (človekom vyrobená) forma vitamínu B12. Ten je dôležitý pre rast, delenie buniek, krvotvorbu a syntézu bielkovín i telesných tkanív. Pokiaľ tento vitamín užívajú osoby trpiace Leberovou chorobou (amaurosis congenita), môže dôjsť k poškodeniu zrakového nervu s hrozbou oslepnutia. Nie je pravdepodobné, že by kyanokobalanín mohol ohroziť život.

Pečeň, ľadviny, kuracie, hovädzie a bravčové mäso, ryby, vajcia a mliečne výrobky, syry.

Nedostatok môže spôsobiť pernicióznu anémiu, môže viesť k nechutenstvu, poruchám telesného rastu u detí, poškodeniu mozgu, nervozite, depresiám, únave, k degenerácii miechy, zápalu nervov a poruchám rovnováhy. Sťažené dýchanie, opuchnuté pery, jazyk, tvár, bolesť na hrudi,  bolesti hlavy, rúk a nôh, necitlivosť, žalúdočná nevoľnosť, hnačka, zvýšená teplota, opuch celého tela, svrbenie, vyrážka.

 

NIACÍN (patrí do komplexu vitamínov B)

DDD - ženy 13 miligramov a muži 18 miligramov

Základné   informácie     Zdroj v      potravinách   Známky    nedostatku Známky predávkovania
Skladá sa z kyseliny nikotínovej a nikotinamidu . Zabezpečuje aktivitu enzýmov zapojených do metabolizmu sacharidov a tukov, funkcie nervového a tráviaceho systému, produkciu pohlavných hormónov a zachovávaní zdravej kože.

Pečeň, ryby, orechy, sušené fazule, obohatené obilniny, chlieb, pšeničné klíčky, zemiaky.

Dlhodobejší nedostatok vyvoláva pelagru (chronická avitaminóza prejavujúca sa kožnými, gastroenterologickými a neurologickými príznakmi), ktorá môže byť fatálna (smrteľná). Známky predávkovania sa môžu prejaviť bolesťami hlavy, tráviacimi ťažkosťami a kožnými problémami.

 

KYSELINA ASKORBOVÁ - VITAMÍN C

DDD - 60 miligramov

Základné   informácie     Zdroj v      potravinách   Známky    nedostatku Známky predávkovania
Kyselina askorbová má základný význam pre zdravé zuby, ďasná a kosti. Je potrebná pre syntézu kolagénu (t. j. medzibunečný cement), ktorý zaisťuje súdržnosť telesných tkanív. Uplatňuje sa pri hojení rán, jaziev a zlomenín. Pôsobí ako prevencia proti skorbutu. Podieľa sa na odolnosti proti infekciám, pomáha pri prevencii a liečení nachladnutia. Spevňuje krvné cievy. Zlepšuje vstrebávanie železa do organizmu. patrí tiež k hlavným antioxidačne pôsobiacim živinám. Nie je známe, či kyselina askorbová môže v priebehu tehotenstva poškodiť nenarodené dieťa. Pre zdravý vývoj novorodenca je určité množstvo kyseliny askorbovej potrebné, ale nevie sa, či vysoké alebo dlhodobé užívanie nie sú škodlivé.

Citrusové plody, rajčiny, zemiaky, listová zelenina.

Môže spôsobiť zvýšenie krehkosti ďasien a ich krvácavosť, opuchy alebo bolesti kĺbov, pomalé hojenie rán a zlomenín, vznik krvných podliatin (modrín), krvácanie z nosa, vznik zubného kazu, môže viesť k nechutenstvu, svalovej slabosti, krvácaniu do kože, zvýšenej lámavosti kapilár, anémii, poruchám trávenia,  Pocit na zvracanie, hnačka, únava, bolesti hlavy, žalúdočné problémy, znížená citlivosť kože, pocit opuchu celého tela, svrbenie alebo vyrážka.

 

KALCIFEROL - VITAMÍN D

DDD - 6 miligramov

Základné   informácie     Zdroj v      potravinách   Známky    nedostatku Známky predávkovania
Vitamín D sa podieľa na regulácii rovnováhy kalcia a fosforu, na absorpcii kalcia z črevného traktu a výstavbe kostí a zubov. V tele vzniká vitamín D pôsobením ultrafialového žiarenia (slnečného svetla) na špecifické látky obsiahnuté v koži.

Rybí olej, tučné ryby (sardinky, losos a tuniak), pečeň, vaječný žĺtok, margarín.

K nedostatku dochádza pri nedostatočnej výžive u predčasne narodených detí, u osôb bez dostatočného prístupu k slnečnému svetlu. K ďalším príčinám patria ochorenia pečene a ľadvín, niektoré genetické vady a dlhodobejšie užívanie určitých liekov. Zvýšený príjem vitamínu D narušuje rovnováhu kalcia a fosforu v tele a vedie k hyperkalcémii. K príznakom patrí slabosť, abnormálny smäd, častejšie močenie, depresie a tráviace ťažkosti. Okrem toho môžu vznikať aj abnormálne depozity vápniku v mäkkých tkanivách, ľadvinách a stenách krvných ciev. U detí spôsobuje nadmerný prísun vitamínu D rastovú retardáciu.

  

TOKOFEROL - VITAMÍN E

DDD - ženy 8 miligramov a muži 10 miligramov

Základné   informácie     Zdroj v      potravinách   Známky    nedostatku Známky predávkovania
Dôležitá antioxidačná živina, spomaľuje starnutie buniek spôsobené hlavne oxidáciou. Je dôležitý pre zásobovanie krvi kyslíkom, ktorý sa potom dostáva k srdcu a k ďalším orgánom. Napomáha prestupu živín do buniek. Posiľňuje steny kapilár a chráni červené krvinky pred škodlivými jedovatými látkami. Bol tiež lekármi doporučovaný pri prevencii sterility, svalovej dysfunkcie, ukladaní vápnika v stenách ciev a pri srdcových ochoreniach. V tehotenstve a pri kojení sa pred užívaním vitamínu E poraďte s lekárom alebo s lekárnikom.

Rastlinné oleje, mäso, mlieko, zelená listová zelenina, celozrné produkty, vaječný žĺtok,

Môže vyvolať prasknutie a zánik červených krviniek, zhoršenie plodnosti, nedostatok sexuálnej žiadostivosti, abnormálne ukladanie tukov vo svaloch, degeneratívne zmeny srdca a ďalších svalov a suchosť pokožky. Únava, slabosť, nevoľnosť, bolesti hlavy, rozmazané videnie, plynatosť a hnačka, znížená citlivosť a mravčenie pokožky, zvýšená teplota, pocit opuchu celého tela, svrbenie alebo vyrážka.

 

FITOMENADION - VITAMÍN K

DDD -
Základné   informácie     Zdroj v      potravinách   Známky    nedostatku Známky predávkovania
Ide o dôležitý faktor potrebný pre tvorbu určitých bielkovín, ktoré sa podieľajú na zrážaní krvi. Vitamín K týmto bielkovinovým faktorom (protrombín) umožňuje viazať vápnik a ďalšie faktory pre tvorbu trombínu. Trombín je dôležitý tým, že pomáha pri syntéze látok, ktoré tvoria krvnú zrazeninu.

Zelená listová zelenina, kel, kapusta, karfiol, pečeň. Vitamín K vytvárajú aj baktérie v hrubom čreve.

Nedostatok vitamínu K vzniká v dôsledku krvácania (hemorágie). Vznik žltačky (sfarbenie kože), tlmená krvná zrážanlivosť.

DDD = doporučená denná dávka                                                          mikrogram = milióntina gramu

 

 

späť