| |
VITAMÍNY
zloženie,
denné doporučené dávky ...
- zložité
organické zlúčeniny účinné už v nepatrnej koncentrácii, ktorá je
nezbytná pre normálnu funkciu organizmu. Organizmus si vie vytvoriť len vitamín
D a niacín, ostatné je nutné dodávať v strave. Vitamíny
regulujú metabolizmus. Zaisťujú zdravé fungovanie mozgu, nervov,
svalstva, kože a kostí. Aj keď nedodávajú energiu, niektoré umožňujú
uvoľňovanie energie z potravy. Zdravá vyvážená strava obsahuje
dostatok vitamínov k uspokojeniu potrieb väčšiny ľudí a obvykle nie
je potreba podávať jej viac. Niektoré vitamíny (obzvlášť A, D, E a
K) môžu byť priamo nebezpečné, pokiaľ by sa konzumovali vo veľkom
množstve. Organizmus je schopný uložiť iba pomerne malé množstvo vo
vode rozpustných vitamínov (B a C), avšak aj pri veľmi chudej strave
sa nedostatok vitamínov nezačne prejavovať skôr ako za niekoľko
mesiacov.
Základné
informácie |
Zdroj v potravinách |
Známky nedostatku |
Známky
predávkovania |
Je
to prirodzene sa vyskytujúca látka, ktorá je dôležitá pre tvorbu DNA
a syntézu RNA. DNA a RNA sú tzv. nukleové kyseliny, ktoré sú dôležité
pre rast a delenie všetkých buniek v organizme. Je dôležitá pre
metabolizmus aminokyselín. Doporučuje sa užívať aj v tehotenstve a
pri kojení. Kyselina listová by sa nemala užívať na liečbu anémie.
S niektorými liekmi sa môže ovplyvňovať účinkami. |
Sušené
fazule, šošovica, hrach, bôby, brokolica, pečeň, celozrné produkty,
ružičkový kel, špenát, repa, pomaranče |
Nedostatok
môže viesť k vzniku ochorení tráviaceho traktu a k anémii. |
Bolesti
hlavy, závrate, žalúdočné problémy, zvýšená teplota, mravčenie
po celom tele, svrbenie alebo vyrážky, pocit opuchu celého tela, znížená
citlivosť kože. |
DDD
- ženy 800 a muži 1000 mikrogramov |
Základné
informácie |
Zdroj v potravinách |
Známky nedostatku |
Známky
predávkovania |
V
tukoch rozpustný vitamín. Je dôležitý
pre rast a obnovu telesných tkanív, pomáha udržovať hladkú a zdravú
pokožku. Pomáha pri ochrane slizníc úst, nosa, krku a pľúc, čím
zvyšuje odolnosť proti infekciám a zápalom. Pôsobí proti nyktalopii
(nočná slepota), zhoršeniu videnia. Celkovo podporuje tvorbu kostí a
zubov. Derivát vitamínu A sa ukázal ako účinný v liečbe ťažkých
foriem akné. Neužívať doplnky s obsahom vitamínu A bez predchádzajúceho
pohovoru s lekárom ak je žena tehotná. |
Tmavá
listová zelenina, oranžová zelenina, ovocie, mrkva, špenát, sladké
zemiaky, syry, mlieko a mliečne výrobky, pečeň. |
Nedostatok
môže vyvolať nočnú slepotu, zníženie odolnosti voči infekciám,
suchú, drsnú a šupinatú pokožku, častú únavu, nedostatočnú
tvorbu sĺz, vypadávanie zubov, spomalenie rastu ďasien. |
Bolesť
hlavy, zvracanie, únava, pocit nepohody, žalúdočné problémy, ľahostajnosť,
podráždenosť, suchosť a praskanie kože, sťažené dýchanie,
spomalenie rastu (vývoju), vypadávanie vlasov, nechutenstvo, bolesti kĺbov. |
DDD
- ženy 1 miligram a muži 1,4 miligramu
|
Základné
informácie |
Zdroj v potravinách |
Známky nedostatku |
Známky
predávkovania |
Je dôležitý
pre štiepenie (trávenie) sacharidov v potravinách, ktoré konzumujeme,
na látky potrebné pre organizmus. Štúdia zverejnená v roku 2002 naznačila,
že by tiamín mohol zohrať významnú úlohu pri liečení Alzheimerovej
choroby. |
Bravčové
mäso, ovocie, zelenina, orechy, arašidy, celozrné výrobky, sušené bôby,
fazuľa a hrášok. |
Nedostatok
môže zapríčiniť nechutenstvo, slabosť a pocit únavy, zvýšenú
nervovú podráždenosť, obrnu, chudnutie, depresívnu náladu, zápchu,
nespavosť, neurčité bolesti, srdcové a zažívacie problémy. |
Slabosť,
potenie, nepokoj, pocit na zvracanie, dychové problémy, modrasté
sfarbenie pokožky, pocit zvierania v hrdle, opuchnuté pery, jazyk, tvár,
úmrtie. |
DDD
- ženy 1,2 miligramu a muži 1,6 miligramu
|
Základné
informácie |
Zdroj v potravinách |
Známky nedostatku |
Známky
predávkovania |
Je
to prirodzene sa vyskytujúca látka, ktorá je dôležitá pre zaistenie
priebehu mnohých procesov v tele. Riboflavín je dôležitý pre udržanie
správnej činnosti mnohých tkanív, (napr.: tkanivá tvoriace protilátky
a červené krvinky), udržuje tiež bunkové dýchanie (využitie kyslíka
bunkami). Je potrebný aj pre metabolizmus sacharidov, tukov a proteínov,
zachovanie dobrého zraku, kože, nechtov a vlasov, zmierňuje únavu pri
namáhaní očí, priaznivo ovplyvňuje celkový zdravotný stav. Pred užívaním
vitamínových doplnkov s obsahom riboflavínu v tehotenstve sa doporučuje
konzultácia s lekárom. |
Mliečne
výrobky, celozrné výrobky, tmavozelená listová zelenina. |
Nedostatok
môže vyvolať svrbenie a pálenie, zapálené ústne kútiky a afty v ústach,
začervenanie očného beľma, fialové sfarbenie jazyka, triašku,
dermatitídu (kožný zápal), spomalenie rastu, zažívacie poruchy,
spomalené pohyby, zvýšenú tvorbu kožného mazu. |
Bolesti
hlavy, hnačka, žalúdočné problémy, necitlivosť pokožky, závrate,
opuch celého tela, svrbenie, či vyrážka. |
DDD
- ženy 2 miligramy a muži 2,2 miligramu
|
Základné
informácie |
Zdroj v potravinách |
Známky nedostatku |
Známky
predávkovania |
Pyridoxín
je dôležitý pre štiepenie a trávenie bielkovín, tukov, sacharidov
(cukrov) v príjmanej potrave. Je možné ho užívať aj v tehotenstve.
Jeho potreba sa totiž zvyšuje, ale najskôr sa treba poradiť s lekárom. |
Zelená
listová zelenina, hydina, ryby, strukoviny, celozrné produkty, jedlá z
obilnín. |
Môže
vyvolať nervozitu, nespavosť, kožné vyrážky, anémiu, dermatitídu,
kŕče nôh a rúk, zapálené ústne kútiky, poruchu regulácie svalovej
činnosti, choroby dutiny ústnej, svalovú slabosť, vypadávanie vlasov,
poruchy učenia a zadržiavanie vody v tele. |
Porucha
súhry pohybov, necitlivosť kože, znížené vnímanie dotykov, únava
(až 6 mesiacov), bolesti hlavy, hnačka, žalúdočné problémy, zvýšená
teplota, závrate, svrbenie alebo vyrážka, pocit opuchu celého tela. |
KOBALANÍN
- KYANO - VITAMÍN B12 |
Základné
informácie |
Zdroj v potravinách |
Známky nedostatku |
Známky
predávkovania |
Je
to syntetická (človekom vyrobená) forma vitamínu B12. Ten je dôležitý
pre rast, delenie buniek, krvotvorbu a syntézu bielkovín i telesných
tkanív. Pokiaľ tento vitamín užívajú osoby trpiace Leberovou
chorobou (amaurosis congenita), môže dôjsť k poškodeniu zrakového
nervu s hrozbou oslepnutia. Nie je pravdepodobné, že by kyanokobalanín
mohol ohroziť život. |
Pečeň,
ľadviny, kuracie, hovädzie a bravčové mäso, ryby, vajcia a mliečne výrobky,
syry. |
Nedostatok
môže spôsobiť pernicióznu anémiu, môže viesť k nechutenstvu,
poruchám telesného rastu u detí, poškodeniu mozgu, nervozite, depresiám,
únave, k degenerácii miechy, zápalu nervov a poruchám rovnováhy. |
Sťažené
dýchanie, opuchnuté pery, jazyk, tvár, bolesť na hrudi, bolesti hlavy,
rúk a nôh, necitlivosť, žalúdočná nevoľnosť, hnačka, zvýšená
teplota, opuch celého tela, svrbenie, vyrážka. |
NIACÍN
(patrí do komplexu vitamínov B) |
DDD
- ženy 13 miligramov a muži 18 miligramov
|
Základné
informácie |
Zdroj v potravinách |
Známky nedostatku |
Známky
predávkovania |
Skladá
sa z kyseliny nikotínovej a nikotinamidu . Zabezpečuje aktivitu enzýmov
zapojených do metabolizmu sacharidov a tukov, funkcie nervového a tráviaceho
systému, produkciu pohlavných hormónov a zachovávaní zdravej kože. |
Pečeň,
ryby, orechy, sušené fazule, obohatené obilniny, chlieb, pšeničné klíčky,
zemiaky. |
Dlhodobejší
nedostatok vyvoláva pelagru (chronická avitaminóza prejavujúca sa kožnými,
gastroenterologickými a neurologickými príznakmi), ktorá môže byť
fatálna (smrteľná). |
Známky
predávkovania sa môžu prejaviť bolesťami hlavy, tráviacimi ťažkosťami
a kožnými problémami. |
KYSELINA
ASKORBOVÁ - VITAMÍN C |
Základné
informácie |
Zdroj v potravinách |
Známky nedostatku |
Známky
predávkovania |
Kyselina
askorbová má základný význam pre zdravé zuby, ďasná a kosti. Je
potrebná pre syntézu kolagénu (t. j. medzibunečný cement), ktorý
zaisťuje súdržnosť telesných tkanív. Uplatňuje sa pri hojení rán,
jaziev a zlomenín. Pôsobí ako prevencia proti skorbutu. Podieľa sa na
odolnosti proti infekciám, pomáha pri prevencii a liečení
nachladnutia. Spevňuje krvné cievy. Zlepšuje vstrebávanie železa do
organizmu. patrí tiež k hlavným antioxidačne pôsobiacim živinám.
Nie je známe, či kyselina askorbová môže v priebehu tehotenstva poškodiť
nenarodené dieťa. Pre zdravý vývoj novorodenca je určité množstvo
kyseliny askorbovej potrebné, ale nevie sa, či vysoké alebo dlhodobé užívanie
nie sú škodlivé. |
Citrusové
plody, rajčiny, zemiaky, listová zelenina. |
Môže
spôsobiť zvýšenie krehkosti ďasien a ich krvácavosť, opuchy alebo
bolesti kĺbov, pomalé hojenie rán a zlomenín, vznik krvných podliatin
(modrín), krvácanie z nosa, vznik zubného kazu, môže viesť k
nechutenstvu, svalovej slabosti, krvácaniu do kože, zvýšenej lámavosti
kapilár, anémii, poruchám trávenia, |
Pocit
na zvracanie, hnačka, únava, bolesti hlavy, žalúdočné problémy, znížená
citlivosť kože, pocit opuchu celého tela, svrbenie alebo vyrážka. |
Základné
informácie |
Zdroj v potravinách |
Známky nedostatku |
Známky
predávkovania |
Vitamín
D sa podieľa na regulácii rovnováhy kalcia a fosforu, na absorpcii
kalcia z črevného traktu a výstavbe kostí a zubov. V tele vzniká
vitamín D pôsobením ultrafialového žiarenia (slnečného svetla) na
špecifické látky obsiahnuté v koži. |
Rybí
olej, tučné ryby (sardinky, losos a tuniak), pečeň, vaječný žĺtok,
margarín. |
K
nedostatku dochádza pri nedostatočnej výžive u predčasne narodených
detí, u osôb bez dostatočného prístupu k slnečnému svetlu. K ďalším
príčinám patria ochorenia pečene a ľadvín, niektoré genetické vady
a dlhodobejšie užívanie určitých liekov. |
Zvýšený
príjem vitamínu D narušuje rovnováhu kalcia a fosforu v tele a vedie k
hyperkalcémii. K príznakom patrí slabosť, abnormálny smäd, častejšie
močenie, depresie a tráviace ťažkosti. Okrem toho môžu vznikať aj
abnormálne depozity vápniku v mäkkých tkanivách, ľadvinách a stenách
krvných ciev. U detí spôsobuje nadmerný prísun vitamínu D rastovú
retardáciu. |
DDD
- ženy 8 miligramov a muži 10 miligramov
|
Základné
informácie |
Zdroj v potravinách |
Známky nedostatku |
Známky
predávkovania |
Dôležitá
antioxidačná živina, spomaľuje starnutie buniek spôsobené hlavne
oxidáciou. Je dôležitý pre zásobovanie krvi kyslíkom, ktorý sa
potom dostáva k srdcu a k ďalším orgánom. Napomáha prestupu živín
do buniek. Posiľňuje steny kapilár a chráni červené krvinky pred škodlivými
jedovatými látkami. Bol tiež lekármi doporučovaný pri prevencii
sterility, svalovej dysfunkcie, ukladaní vápnika v stenách ciev a pri
srdcových ochoreniach. V tehotenstve a pri kojení sa pred užívaním
vitamínu E poraďte s lekárom alebo s lekárnikom. |
Rastlinné
oleje, mäso, mlieko, zelená listová zelenina, celozrné produkty, vaječný
žĺtok, |
Môže
vyvolať prasknutie a zánik červených krviniek, zhoršenie plodnosti,
nedostatok sexuálnej žiadostivosti, abnormálne ukladanie tukov vo
svaloch, degeneratívne zmeny srdca a ďalších svalov a suchosť pokožky. |
Únava,
slabosť, nevoľnosť, bolesti hlavy, rozmazané videnie, plynatosť a hnačka,
znížená citlivosť a mravčenie pokožky, zvýšená teplota, pocit
opuchu celého tela, svrbenie alebo vyrážka. |
Základné
informácie |
Zdroj v potravinách |
Známky nedostatku |
Známky
predávkovania |
Ide
o dôležitý faktor potrebný pre tvorbu určitých bielkovín, ktoré sa
podieľajú na zrážaní krvi. Vitamín K týmto bielkovinovým faktorom
(protrombín) umožňuje viazať vápnik a ďalšie faktory pre tvorbu
trombínu. Trombín je dôležitý tým, že pomáha pri syntéze látok,
ktoré tvoria krvnú zrazeninu. |
Zelená
listová zelenina, kel, kapusta, karfiol, pečeň. Vitamín K vytvárajú
aj baktérie v hrubom čreve. |
Nedostatok
vitamínu K vzniká v dôsledku krvácania (hemorágie). |
Vznik
žltačky (sfarbenie kože), tlmená krvná zrážanlivosť. |
DDD
= doporučená denná dávka
mikrogram = milióntina
gramu
späť
|