VLÁKNINA

 

- vláknina je nestráviteľný stavebný materiál rastlín. I keď vláknina prechádza črevami nezmenená, je základnou súčasťou zdravej výživy. Nedostatok vlákniny v strave môže mať za následok zápchu, divertikulózu a iné zdravotné problémy. Strava s vysokým obsahom vlákniny (vrátane veľkého množstva ovocia, surovej zeleniny, zrnín a obilovín) poskytuje hmotu bez nadmerného množstva kalórií. Strava s nízkym obsahom vlákniny býva bohatá na rafinované sacharidy a tuky, a tak skôr podporuje obezitu, srdcové choroby a iné ochorenia.

 

Zdroj vlákniny v potrave
Otruby 44 g / 100 g
Sušené marhule 24 g / 100 g
Slivky 16,1 g / 100 g
Hrach 12 g / 100 g
Celozrnná múka

9,6 g / 100 g

Búrske oriešky 8,1 g / 100 g
Fazuľa 7,4 g / 100 g
Hrozienka 6,4 g / 100 g
Celer 4,9 g / 100 g
 

späť